Třetina čokolád má vysoký obsah těžkých kovů, zjistily testy. Jak poznat tu kvalitní?

čokoláda těžké kovy 1

🍫Milujete čokoládu? Místo sladké pochoutky si dáváte koktejl z těžkých kovů. Tabulka čokolády, kakao v prášku, směsi na pečení, čokoládové pecky, horká čokoláda obsahují vysoké hladiny olova, kadmia, arsenu a rtuti.

Jak se dostanou do čokolády?

  • Ze znečištěné půdy a vody, kam se dostanou z průmyslu, dopravy nebo těžení.
  • Z chemických pesticidů a umělých hnojiv.

Dejte si pozor na tyto čokolády

V rámci studie z roku 2023 testovali 48 různých produktů od velkých značek jako Hershey’s, Lindt a Nestlé a Mondelēz, která vyrábí čokoládu Milka. Jak se očekávalo, tmavé čokolády měly vyšší obsah těžkých kovů než mléčná čokoláda, protože v té je více cukru než kakaa.

  • 16 ze 48 čokoládových produktů obsahovalo množství alespoň jednoho z těžkých kovů na nebezpečné úrovni.
  • Když testovali hořké čokolády, našli hladiny olova nebo kadmia nad bezpečnými hodnotami u 82 % vzorků.

Známé tmavé čokolády, na které si dát pozor. (Lead = olovo) (Cadmium = kadmium)

čokoláda těžké kovy

BIO čokoláda a těžké kovy: Má smysl ji kupovat?

BIO může být lepším krokem k snížení rizika kontaminace těžkými kovy v kakaových bobech ve srovnání s běžnou čokoládou, ale není to absolutní záruka:

  • BIO zemědělství zakazuje používání syntetických pesticidů a umělých hnojiv, které mohou obsahovat těžké kovy.
  • BIO zemědělství podporuje zdravější půdu s vyšším obsahem organické hmoty. Zdravá půda méně váže těžké kovy, čímž se omezuje jejich vstřebávání do kakaových bobů.
  • BIO produkty podléhají přísnějším kontrolám a certifikacím, které zahrnují testování na obsah těžkých kovů.

Ne všechny BIO čokolády jsou si rovny

  • BIO certifikace se liší v závislosti na zemi. Některé certifikace kladou větší důraz na testování těžkých kovů než jiné.
  • Kontaminace půdy může pocházet z jiných zdrojů než zemědělství. Například těžba v okolí kakaových plantáží může přispět ke kontaminaci půdy a následně i bobů.

Jaké země původu jsou lepší a horší?

  • Peru a Mexiko mají přísné normy pro pěstování kakaa a kakaové boby z této země jsou obvykle nízké na těžké kovy.
  • V Pobřeží slonoviny, Ghaně a Ekvádoru existuje několik faktorů, které přispívají k vysoké koncentraci těžkých kovů v kakaových bobech:
    • V těchto zemích se nachází rozsáhlá těžba nerostných surovin, jako je olovo, zlato a diamant. Těžební aktivity uvolňují do ovzduší a půdy prach a toxické látky, které se pak usazují na kakaových rostlinách a kontaminují kakaové boby. Například v Pobřeží slonoviny je těžba zlata a manganu spojována s kontaminací kakaových bobů olovem a kadmiem.
    • V zemědělství se běžně používají pesticidy a hnojiva, které mohou obsahovat stopy těžkých kovů. Tyto chemikálie se hromadí v půdě a vstřebávají se do kakaových rostlin.
    • Průmyslové emise a znečištění ovzduší z dopravy uvolňují do ovzduší těžké kovy, které se pak usazují na kakaových rostlinách a kontaminují kakaové boby.
  • Stopy kadmia mohou výt obecně výraznější v kakau z Latinské Ameriky kvůli složení půdy.

Dbejte na zemi původu, ale POZOR! Nejvíce vám řeknou procesy a certifikace daného výrobce. Kvalitní čokoláda může pocházet i ze zemí s vyšším rizikem. Může to být malá farma daleko od dopravy a znečištění. Neházejme všechny do jednoho pytle.

 

Všechny testované čokolády a produkty najdete na těchto odkazech:

https://www.consumerreports.org/health/food-safety/a-third-of-chocolate-products-are-high-in-heavy-metals-a4844566398/

https://www.consumerreports.org/health/food-safety/lead-and-cadmium-in-dark-chocolate-a8480295550/

 

Čokoláda z Peru: Mapa těžkých kovů

Předpověď o úrovních kadmia, které se vyskytují v půdách a kakaových bobech v oblastech pěstování kakaa v Peru.

peru-čokoláda

Testování Německých značek

Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest testovala 24 tmavých čokolád s obsahem kakaa 60–75 %. Jak uvedl dTest, výsledky zkoušek na škodlivé látky nedopadly moc dobře.

  • Výrobky značek Heilemann, Rewe, Rotstern a Zetti obsahovaly aromatické uhlovodíky minerálních olejů, které jsou považovány za potenciálně karcinogenní.
  • Čokoláda Fairafric byla značně kontaminována nasycenými uhlovodíky z minerálních olejů. Ty se mohou hromadit v orgánech a poškodit je. Žádná z těchto látek by se v čokoládě neměla vyskytovat v zaznamenatelném množství.

čokoláda-testy

Testy čokolády Kinder a Lindt

V roce 2016 německá organizace varovala před konzumací čokoládových tyčinek Kinder a dalších potravin, které obsahovaly nebezpečné hladiny karcinogenů. V produktech byly nalezeny aromatické uhlovodíky z minerálních olejů (MOAH), které vznikají při rafinaci ropy.

  • Mezi nebezpečné produkty patřily čokoládové tyčinky Kinder Riegel od Ferrero a Fioretto Nougat Minis od Lindt.
  • Organizace požadovala stažení produktů z prodeje, ale výrobci to odmítli. Evropský úřad pro bezpečnost potravin klasifikuje MOAH jako "pravděpodobně karcinogenní a mutagenní".

Jak se vyznat v certifikacích čokolády

  • Fairtrade: Zaručuje, že pěstitelé kakaa dostávají spravedlivou cenu za své produkty a dodržují se základní pracovní a sociální standardy.
  • Rainforest Alliance: (Více o žábě zde) Oficiálně se zaměřuje se na udržitelné zemědělství a ochranu životního prostředí. Certifikované kakaové plantáže musí splňovat přísné normy týkající se odlesňování, hospodaření s vodou a ochrany biodiverzity.
  • BIO: Označuje čokoládu vyrobenou z kakaových bobů pěstovaných bez použití syntetických pesticidů a hnojiv
  • Vegan: Zaručuje, že čokoláda neobsahuje žádné živočišné složky, jako je mléko, máslo nebo vejce.

Bohužel neexistuje žádný specifický certifikát, který by zaručoval, že čokoláda je bez těžkých kovů. Těžké kovy se mohou do kakaa dostat z půdy, ovzduší nebo z kontaminovaných hnojiv a pesticidů.

Jak by profíci z Profibio vybrali kvalitní čokoládu?

  • Zaměřujeme se na BIO kvalitu. Samotné Fairtrade neznamená méně pesticidů nebo jiných toxických látek.
  • Našli bychom si výrobce čokolády a jeho web, pokud uvádí testy od nezávislých laboratoří.
  • Upřednostnili bychom země, kde je menší riziko kontaminace těžkými kovy.
  • A nakonec, měla by mít minimálně 70 % kakaa (nejlépe 90 %), bez aromat a co nejméně cukru.