Co je pravda? Zelená žába na potravinách (Rainforest Alliance)

Předložíme vám fakta, která jsme vypátrali. Tady je nezávislý rozbor ověřených zdrojů.

Je na každém z nás, abychom si udělali svůj názor, zachovali kritické myšlení a hlavně selský rozum.

Přečtěte si vše a prozkoumejte uvedené zdroje.

 

▪️ Rainforest Alliance se oficiálně prezentuje jako mezinárodní nezisková organizace založená v roce 1987. Zaměřuje se na podporu udržitelných praktik v zemědělství a lesnictví, a to především v oblastech deštných pralesů. Snaží se o ochranu životního prostředí, zlepšení životních podmínek farmářů a lesních komunit a podporu zodpovědného hospodaření, které je prospěšné jak pro producenty, tak pro spotřebitele.

👉🏼 https://www.rainforest-alliance.org

 

▪️ Označení žáby nejčastěji najdeme na potravinách, jako jsou 🍌banány, 🍫kakao, čokoláda, ☕️káva, protože pěstování těchto plodin má značný dopad na životní prostředí (odlesňování, znečišťování) a musí plnit extrémní spotřebu po celém světě.

👨🏻‍🌾 Navíc pracovníci stojící na začátku produkce těchto potravin, jako jsou farmáři a sběrači, mívají špatné pracovní podmínky, nízké mzdy a nebezpečné pracovní prostředí. Organizace má za cíl je chránit. ⚠️ Existují však zdroje, které ukazují, že firmy s certifikací Rainforest ne vždy tato pravidla dodržují a pracovníci se mají bídně.

👉🏼 Zpráva o tomto problému už z roku 2016: https://revealnews.org/blog/beware-the-little-green-frog-logo-on-your-sustainable-food/#:~:text=In 2015%2C a BBC investigation,children working on the plantations

 

▪️Odkud je to znepokojení?

Po internetu kolují tisíce příspěvků od lidí s varováními, že potraviny označené žábou obsahují GMO, hmyz a herbicidy, jako je atrazin. Tyto příspěvky však neodkazují na zdroje nebo testy z laboratoří, které by tvrzení potvrdily.

‼️🎥 Za zhlédnutí stojí video, kde čeští vědci provedli nezávislé testy produktů se žabičkou. v akreditovaných laboratořích. Rychle, než to smažou.‼️ 🐸(Zadejte do YouTube: Tuna Versus VELKÉ NEZÁVISLÉ TESTY POTRAVIN SE ŽABIČKOU)

👉🏼 https://www.youtube.com/watch?v=yPB4lF3X2F4

 

Testy ve videu vyšly negativní na pesticidy, herbicid atrazin, těžké kovy i radioaktivitu.

Je důležité si uvědomit, že žádný zdroj není neomylný a vždy je vhodné kriticky zhodnotit informace, které z něho získáváme. V tomto ohledu hrají důležitou roli výsledky laboratorních testů akreditovaných laboratoří. Tyto testy jsou prováděny podle standardních a ověřených metod a jejich výsledky jsou obvykle považovány za hodnověrné. Samozřejmě i výsledky laboratorních testů je nutné interpretovat s rozvahou. Je důležité znát metodiku testování, kvalifikaci laboratoře a další relevantní faktory.  👉🏼 Pokud máte k dispozici výsledky jiných testů, budeme rádi, když se o ně s námi a s ostatními podělíte.

✅ Naším cílem je poskytovat vám co nejvíce dostupných informací, abyste si na základě vlastního kritického myšlení a s vědomím všech dostupných faktů mohli udělat vlastní úsudek. Neříkáme vám, co je pravda a co lež, ale dáváme vám nástroje, abyste si to sami zhodnotili.

 

 

▪️ Zajímavé je, že atrazin byl testován právě na žabách. Ve zkratce vědci zjistili, že poškozuje reprodukční systém a že samci se přemění na samičky. Mnozí proto přisuzují tento herbicid zvýšení počtu homosexuálů. ✅ Naštěstí v EU je zakázán od roku 2004, zatímco v USA je druhý nejpoužívanější. ‼️🎥 🐸 A podle výsledků z akreditovaných laboratoří od renomovaných českých vědců 👨🏻‍⚕️ , jak můžete vidět ve videu výše👆🏼, žádný atrazin v produktech nebyl nalezen. ‼️

👉🏼 studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2842049/#:~:text=Previous studies showed that atrazine,and completely feminized as adults

👉🏼 EU regulace: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:078:0053:0055:EN:PDF

 

▪️ Co se týče GMO, v EU existuje několik přísně regulovaných nařízení.

✅ GMO nejprve musí být povoleno. V současnosti jich existuje pouze několik: kukuřice, brambory, sója, řepka, bavlna. (Nařízení (ES) č. 1829/2003 o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech)

✅  Pokud potravina obsahuje GMO, musí to být uvedeno na obalu. (Nařízení (EU) č. 1169/2011 o informacích o potravinách)

👉🏼 EU regulace: https://food.ec.europa.eu/plants/genetically-modified-organisms/gmo-legislation_en

 

▪️ Dále, žába bývá spojována se jménem Bill Gates. Pravda je taková, že tento muž opravdu zafinancoval organizaci 5,3 miliony dolary.

👉🏼 Web: https://www.gatesfoundation.org/about/committed-grants/2007/11/opp45625

 

▪️  Organizace je financována z různých zdrojů příjmů – od licenčních poplatků za certifikaci až po granty od vlád a nadací a individuální dary.

👉🏼 Oficiální zprávy příjmů: https://www.rainforest-alliance.org/audited-financial-documents/

👉🏼  Další možný zdroj s informací, kdo kdy organizaci finančně podpořil: https://donations.vipulnaik.com/donee.php?donee=Rainforest+Alliance

 

▪️ 🇸🇰 Na Slovensku se do pátrání pustil i Patrick Linhart, Bsc, bývalý manažer maloobchodních sítí, který se přesunul na stranu spotřebitelů a jejich ochranu. Aktuálně pracuje na vytvoření webu pro snadnou orientaci mezi potravinami a provádí testy produktů s logem žáby. Kde jsou ale výsledky? Více se o něm dozvíte ve videích na těchto odkazech:

👉🏼 https://www.donio.sk/nakupovanie-s-potravinovym-kritikom

👉🏼 https://tv.ereport.sk/viete-co-vase-deti-dostanu-v-skole-na-obed/

👉🏼 https://potravinynieotraviny.sk/blog/prvy-eshop-testovane-produkty

 

 

❓Jedna otázka nám však stále trčí v hlavě: Proč dát do loga ekologické organizace zrovna žábu?

💬 Jak si to vysvětlujete vy? A po zhlédnutí videa na YouTube a nezávislých testů, jaký je váš názor na žabičku? Podělte se s námi o názor v komentáři pod našimi videy na Instagramu.

 

Naše videa o žábě na produktech na Instagramu:

https://www.instagram.com/p/C4YXieNsfw4/

https://www.instagram.com/p/C4c9poPrs_0/