Jak poznat falešný med? Polovinu dovážených plní cukrem!

falesny-med

Zjistěte doma pomocí těchto 6 triků, zda je váš med čistý nebo jen sladká past. 😮 Nenechte se oklamat a chraňte své zdraví i peněženku. 🍯 Výrobci chtějí ušetřit a plní med cukrovými sirupy z kukuřičného škrobu, cukrové třtiny, pšenice nebo rýže. 

Celé video o falšovaném medu najdete na našem Instagramu @profibio_cz

1. Vodní test

Jednoduchým testem na ověření pravosti medu je tzv. vodní test. Naplňte sklenici vodou a přidejte do ní lžíci medu. Pravý med by měl zůstat na dně nebo se velmi pomalu rozpouštět, zatímco falešný med se rozpustí rychle a rozptýlí se po celé vodě. 💧

2. Papírový test

Na kousek absorbujícího papíru nebo papírového ručníku kápněte trochu medu. Pokud je med pravý, měl by zůstat na jednom místě a papír by neměl rychle propustit. Falešný med, který obsahuje přidané tekutiny, způsobí, že papír se začne rychle promáčet.

3. Test tuhnutí

Pravý med má tendenci krystalizovat při nízkých teplotách nebo po delším skladování, což je přirozený proces. Jestliže med zůstává dlouho tekutý, může to být známka toho, že byl zředěný.

4. Zápalkový test

Tento test je trochu kontroverzní, ale někteří tvrdí, že funguje. Namáčejte špičku zápalky v medu a pokuste se ji zapálit. 🔥 Pokud med obsahuje vodu nebo jiné příměsi, zápalka se s největší pravděpodobností nevzplane kvůli přítomnosti vody.

5. Aromatický test

Pravý med by měl mít charakteristickou vůni květů 🌼 nebo jemný zápach po včelím vosku, zatímco falešný med často postrádá jakoukoliv vůni nebo může působit chemicky. 

6. Test rozpuštění

Smíchejte med s rovným množstvím čisté vody a sledujte, jak se rozpouští. Pravý med by měl vytvářet hustý, plný roztok, zatímco falešný med může tvořit méně konzistentní směs.

 

✅ Tyto metody mohou pomoci identifikovat falešný med, ale nejsou stoprocentně spolehlivé. Nejlepším řešením je vždy nakupovat med od důvěryhodných výrobců nebo lokálních včelařů, kde máte lepší šanci získat produkt vysoké kvality.

🙏🏼 Když máte pochybnosti o pravosti medu, nebojte se vyžádat si od prodejce více informací o původu a způsobu zpracování produktu.