Rýžové chlebíčky mohou obsahovat karcinogenní akrylamid kvůli extremnímu zahřátí. Odborníci doporučují 10 zdravějších alternativ
…které jsou výživné pro tělo a vhodné i na cesty.
Rýžové chlebíčky působí na první pohled jako zdravý snack. Jsou lehké, křupavé a nízkokalorické. Jenže při jejich výrobě dochází k extrémnímu zahřátí rýže, což vede k tvorbě akrylamidů – chemických látek spojovaných se zánětlivými procesy a podle studií i se zvýšeným rizikem rakoviny.
Navíc mají téměř nulovou výživovou hodnotu, prudce zvyšují hladinu cukru v krvi a rychle vyvolávají hlad.
Tady je 10 zdravějších, výživnějších a chutnějších alternativ, které doporučují odborníci:
1. Semena lotosu (lišky vodní)
Křupavá, lehká a výživná. Semena lotosu obsahují kaempferol (silný antioxidant s anti-aging účinky), hořčík a alkaloidy, které pomáhají snižovat krevní tlak a zklidňují nervový systém. V tradiční ájurvédě jsou používána jako protizánětlivá a střevům přátelská potravina.
2. Plátky batátu (sladkých brambor)
Stačí je nakrájet, krátce povařit, vychladit a usušit. Získáte měkký, žvýkavý a výživný snack plný betakarotenu, draslíku a rezistentního škrobu, který prospívá střevní mikrobiotě a podporuje stabilní energii – bez výkyvů glykémie jako u rýžových chlebíčků.
3. Kaštanové krekry
Kaštany jsou přirozeně bohaté na vitamin C, mangan a polyfenoly. Můžete je využít k pečení mini lívanců nebo si pořídit hotové kaštanové krekry. Jsou lehce stravitelné, bez lepku a bohaté na funkční živiny.
4. Datle
Přirozeně sladké, ale zároveň plné hořčíku, mědi, glukózy a polyfenolů. Datle podporují průtok krve, mozkové funkcea poskytují rychlou energii bez následného cukrového „pádu“ – zejména když je zkombinujete s trochou bílkovin nebo vlákniny.
5. Pufovaný čirok (sorghum)
Na rozdíl od rýže se čirok pufuje při nižších teplotách, čímž nevznikají akrylamidy. Obsahuje fenolové kyseliny, antokyany a hořčík, které mají antioxidační a metabolické výhody. Dobře se tráví a je k dispozici i ve formě křupavých snacků do ruky.
6. Fonio – západoafrický zázrak
Fonio je starověká obilovina, která je extrémně lehce stravitelná a nezvyšuje krevní cukr. Obsahuje methionin a cystein, dvě klíčové aminokyseliny pro detoxikaci a regeneraci pokožky. Navíc je bohatý na železo, zinek a vitaminy skupiny Bpro energii a koncentraci.
7. Čipsy z manioku (cassava)
Maniok je škrobová hlíza bohatá na rezistentní škrob, který živí střevní bakterie. Čipsy z cassavy obsahují také vitamin C a kyselinu listovou, a na rozdíl od běžných chipsů neobsahují škodlivé oleje nebo akrylamidy.
8. Krekry z kváskového žita nebo špaldy
Díky fermentaci jsou snadněji stravitelné, mají nižší glykemický index a poskytují selen, vitaminy skupiny B a prebiotika pro zdravé trávení. Navíc jsou chutné, křupavé a ideální na cesty.
9. Pohankové placky nebo chlebíčky
Pohanka je pseudoobilovina bez lepku, plná rutinu (posiluje cévy), hořčíku a zinku. Obsahuje i tryptofan, který zlepšuje náladu. Když není extrémně pufovaná, zachovává si komplexní sacharidy a zasytí na delší dobu.
10. Mrazem sušené banánové nebo mangové chipsy (freeze-dried)
Přirozeně sladké, plné draslíku, vitaminu C a karotenoidů. Dbejte však na to, aby byly lyofilizované (mrazem sušené), nikoli smažené – vyhnete se tak přidanému cukru a nezdravým tukům.