Nebezpečné složky v zubních pastách: Na co si dát pozor a nejlepší tipy, jak poznat tu přírodní

prirodni zubni pasta

Co vám tají výrobci zubních past? Když si čistíte zuby, možná netušíte, jaké skryté hrozby se skrývají v té malé dávce pasty na vašem kartáčku. Některé složky mohou být pro vaše zdraví nebezpečné. Pojďme se podívat na seznam těch nejnebezpečnějších a naučme se, jak rozpoznat skutečně přírodní zubní pastu.

Pokud na krabičce vidíte tuto větu (nebo v podobném znění), pastu vyhoďte: “Upozornění: Omezte spolknutí pasty na minimum, vždy ji vyplivněte. V případě podráždění přestaňte používat. “

Znamená to, že je plná chemických složek, které se dostanou do vašeho těla.

 

Vybrali jsme nejlepší přírodní zubní pasty bez fluoridu pro děti a dospělé v poměru cena-kvalita. Mrkněte, jaké to jsou. 

 prirodni zubni pasta -2

Vyhněte se složení, které obsahuje:

Fluorid

Nadměrné množství fluoridu může způsobit fluorózu, což vede k trvalým bílým skvrnám na zubech a může mít toxické účinky na nervový systém a kosti. Některé studie také zmiňují potenciální riziko spojené s poruchami štítné žlázy a sníženou funkcí mozku.

PEG-12 (Polyethylene Glycol)

PEG-12 je běžně používán jako rozpouštědlo a stabilizátor. Může obsahovat škodlivé nečistoty, jako je ethylenoxid a 1,4-dioxan, které jsou karcinogenní a mohou dráždit kůži a sliznice.

Diethanolamine (DEA)

DEA se používá k vytváření pěny a stabilizaci zubní pasty. Může reagovat s jinými složkami za vzniku nitrosaminů, které jsou silně karcinogenní. DEA také může dráždit dásně a způsobovat jejich záněty.

Titanium Dioxide

Titanium dioxide se používá k bělení zubní pasty. Existují obavy, že v nanočásticové formě může být škodlivý, protože může proniknout do buněk a způsobit záněty či oxidační stres. Studie na zvířatech naznačují, že může mít karcinogenní účinky při inhalaci.

Carrageenan

Carrageenan je zahušťovadlo odvozené z červených mořských řas. I když je přírodního původu, některé studie ukazují, že může způsobovat záněty v trávicím traktu a potenciálně přispívat k rozvoji rakoviny tlustého střeva.

Umělá sladidla

Saccharin a aspartam mohou mít vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy a migrény. Dlouhodobé užívání aspartamu je spojováno s neurologickými problémy, jako je závratě a poruchy nálady. Některé studie naznačují, že tato sladidla mohou také zvyšovat riziko vzniku rakoviny močového měchýře.

Benzalkonium Chloride

Tato složka je používána jako konzervant a má antibakteriální účinky. Může však způsobovat podráždění sliznic a alergické reakce. Při dlouhodobém používání může narušovat přirozenou mikroflóru v ústech.

Triclosan

Triclosan je antibakteriální látka, která se přidává do některých zubních past, aby bojovala proti zánětu dásní. Problém je, že může přispívat k vzniku antibiotické rezistence a narušovat hormonální rovnováhu v těle. Studie také naznačují, že triclosan může být spojen s rakovinou.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

SLS je pěnidlo, které pomáhá zubní pastě tvořit pěnu. Bohužel může dráždit ústní sliznici a způsobovat afty. Také může vysušovat ústa, což může paradoxně vést k většímu riziku zubního kazu a problémům s dásněmi.

Umělá barviva

Barviva jako Blue 1, Red 40 a Yellow 5 se přidávají pro atraktivní vzhled pasty, ale mohou být spojována s alergickými reakcemi a v některých případech i s hyperaktivitou u dětí.

Parabeny

Parabeny jsou konzervační látky, které pomáhají zubní pastě déle vydržet. Mohou však narušovat hormonální rovnováhu a některé studie je spojují s rakovinou prsu.

Propylene Glycol

Tato látka je používaná jako rozpouštědlo a může dráždit kůži, oči a plíce. Navíc existují obavy z toho, že může mít neurotoxické účinky.

 

prirodni zubni pasta 3

Jak poznat přírodní zubní pastu, která posílí zuby a dásně:

1. Hydroxyapatit místo fluoridu

  • Přirozeně se vyskytuje v zubní sklovině a má remineralizační účinky.
  • Podporuje vstřebávání vápníku a fosforu, čímž posiluje sklovinu a chrání před zubním kazem.
  • Vhodný pro dospělé i děti.
  • Další alternativy: bentonit, uhličitan vápenatý nebo hydratovaný oxid křemičitý.

2. Xylitol:

  • Přírodní cukerný alkohol, který brání růstu bakterií způsobujících zubní kaz.
  • Má nízký glykemický index a je šetrný k zubům.
  • Podporuje tvorbu slin a neutralizuje kyseliny v ústech.
  • Vhodný i pro diabetiky.

3. Oleje v zubní pastě:

  • Kokosový olej: Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, pomáhá redukovat plak a bělit zuby.
  • Olej z hřebíčku: Má silné antiseptické a analgetické účinky, zmírňuje bolest zubů a dásní.
  • Tea tree olej: Bojuje proti bakteriím a plísním, podporuje hojení dásní.

4. Přírodní složky:

Upřednostňujte pasty obsahující přírodní ingredience, jako jsou bylinné extrakty (např. heřmánek, šalvěj, máta) a éterické oleje.

5. Certifikace:

  • Bio a ekologické certifikace: Hledejte produkty s certifikacemi jako ECOCERT, USDA Organic, BDIH nebo COSMOS, které zaručují, že produkt splňuje přísná kritéria pro přírodní a bio kosmetiku.

  

zubni-pasta 2

Najděte zubní pastu podle svého cíle

Citlivé dásně:

  • Nízká abrazivita: Vyhýbejte se abrazivním látkám jako je křemelina (silica) nebo vysoká koncentrace hydratovaného oxidu křemičitého.
  • Zklidňující bylinky: Hledejte bylinky jako heřmánek, měsíček lékařský, aloe vera, a výtažky z myrhy a ratánhy.
  • Protizánětlivé složky: Šalvěj, echinacea a tea tree olej mohou také pomoci zklidnit dásně.

Bělení zubů:

  • Jemné bělicí látky: Soda bikarbona (jedlá soda) a papain (enzym z papáji) jsou přírodní látky, které mohou pomoci jemně bělit zuby.
  • Oxid křemičitý: Jemně abrazivní, ale méně drsný než jiné abrazivní látky.
  • Aktivní uhlí: Má jemné bělicí účinky a může pomoci odstranit skvrny, ale používejte jej s mírou, aby nedošlo k poškození skloviny.

Svěží dech:

  • Esenciální oleje: Máta peprná, máta klasnatá, a eukalyptus mají silné antibakteriální vlastnosti a zajišťují svěží dech.
  • Antibakteriální látky: Tea tree olej, neem a hřebíček mohou pomoci v boji proti bakteriím způsobujícím zápach.
  • Xylitol: Přírodní sladidlo, které také působí proti bakteriím a může pomoci udržet svěží dech.

Bolest zubů:

  • Hřebíček: Obsahuje eugenol, který má silné analgetické a antiseptické vlastnosti. Hřebíčkový olej je tradičně používán pro úlevu od zubní bolesti.
  • Myrha: Má protizánětlivé a analgetické účinky, může pomoci zmírnit bolest a zánět.
  • Tea Tree Olej: Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, může pomoci v boji proti infekcím a zmírnit bolest.
  • Heřmánek: Zklidňující bylinka s protizánětlivými vlastnostmi, která může pomoci zmírnit bolest a otok.
  • Měsíček lékařský: Má protizánětlivé a hojivé vlastnosti, může pomoci při bolestech zubů a dásní.

 

Mrkněte na naše zubní pasty.

 

💚 Nepřehlédněte naše videa